Koning Willem-Alexander spreekt waardering uit voor festivals in Nederland

Geachte lezer,

Koning Willem-Alexander heeft in een gesprek met verschillende festivalorganisaties op maandag 18 mei zijn waardering uitgesproken voor de festivals in Nederland. Online sprak hij met directeuren van De Parade, Oerol, Wonderfeel, Holland Festival en de directeur van MOJO Concerts (organisator van vele festivals en concerten) over de moeilijke situatie die voor de festivals is ontstaan vanwege de coronacrisis.

De koning stak ons een hart onder de riem en deelde dat hij zich realiseert hoe belangrijk en verbindend festivals voor mensen zijn. Ook ervaart de koning het als positief dat festivals nieuwe vormen onderzoeken, die in de toekomst ook bruikbaar zijn. Ook benadrukte hij het economische en sociaal-maatschappelijke belang van kunst. Als we het ergens over eens zijn, is dat de huidige culturele woestijn niet het nieuwe normaal mag worden.

De Verenigde Podiumkunstenfestivals (een informeel samenwerkingsverband van meer dan 50 landelijke festivals) is erg blij dat de koning het initiatief heeft genomen om onze zwaar getroffen sector een hart onder de riem te steken. De sector wil volle kracht vooruit, maar dat is begrijpelijkerwijs heel ingewikkeld of in enkele gevallen onmogelijk in een 1,5 meter samenleving. De minister gaf aan dat grote festivals pas weer konden plaatsvinden als het vaccin er is.

Wij hopen dat ook deze koninklijke belangstelling voor festivals bijdraagt aan de totstandkoming van een ambitieus landelijk reddingsplan voor de festivals zolang deze crisis voortduurt. Het belang van wat er in de afgelopen decennia door de festivals overal in het land is opgebouwd, is te groot om deze sector te laten verdampen.

Met vriendelijke groet, namens meer dan 50 podiumkunstenfestivals
van Groningen tot Maastricht, van Rotterdam tot Deventer.

Mark Hospers – coördinator
De Verenigde Podiumkunstenfestivals
podiumkunstenfestivals@gmail.com

De brief in PDF formaat is hier te bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s